Grump

nieuwe plannen voor 2021…

Ik hik er tegenaan… aanmelden, afmelden, terugbetalen, ben er eigenlijk klaar mee… maar, ik ben niet de enige! Dus ga ik hup de paden op de lanen in en bedenk al wandelend een mooi programma voor 2021!

Op 28 februari organiseer ik de eerste wildplukwandeling van 2021, microgroentes is het thema. Ik neem jullie mee op een prachtige locatie aan de rand van de stad. Op een ouwe fiets een uurtje fietsen vanaf de Dam. Met race- of elektrische fiets natuurlijk een stuk sneller, de plek is ook goed bereikbaar met de auto. Met een beetje geluk zijn er vanaf half maart ook weer ganzensafari’s maar dat blijft nog even spannend. Gelukkig is een quiche van wilde microgroentes met kippenei ook lekker! Tot snel X

Reacties uitgeschakeld voor Grump

Opgeslagen onder Uncategorized

DE Basistraining Paddestoelen

Volgende maand kan je weer meedoen! Hoe heet die paddestoel eigenlijk? Tot welke familie behoort ie en… kan je hem eten? Je gaat het allemaal leren. De training geeft je handen en voeten in de fascinerende wereld van de paddestoel en is ook gewoon een heel mooie wandeling door het bos…

Reacties uitgeschakeld voor DE Basistraining Paddestoelen

Opgeslagen onder Uncategorized

Extra wildplukwandelingen!

Op zondagmiddag 5 juli en op zondagmiddag 9 augustus. Groene blaadjes, eetbare wilde bloemen, maar ook de eerste zaden, noten en bessen! Ik verheug me je mee te nemen langs de mooie eetbare planten van Amsterdam. Ondertussen snoep ik even van de pseudo acacia…

Reacties uitgeschakeld voor Extra wildplukwandelingen!

Opgeslagen onder Uncategorized

Ganzeneieren en jonge blaadjes

Overal schieten de groene blaadjes uit de grond. De daslook en kraailook wedijveren om een plek op het bord. Er zijn al veel eetbare bloemetjes, klein, maar kleurig, sleedoornbloesem, sierpruim, primula, maagdenpalm en meer.
Ik at gister een pasta met daslookboter en een hand voorjaarsbloemetjes, heel fijn!
Nog even en ik kan mijn pasta weer van ganzeneieren maken. Want ook het “nestbehandelen”, om de aanwas van de populatie grauwe ganzen in Nederland te beperken, staat weer te gebeuren. Door hun vette dooier zijn ganzeneieren bijzonder geschikt om mee te koken. Taart, eiersalade, merengue, gansvocaat, maar ook gans-O-naise, allemaal top van smaak en leuk om te maken.

Daarom organiseer ik dit jaar met cateraar en kookboekenschrijver Charlotte Fielmich “De grote ganzeneieren kookshow”.

Op zaterdag 28 maart van 11 tot 16 in Charlotte haar prachtige kooklocatie aan de Sloterplas in Amsterdam. We koken samen en eten, in high tea stijl, samen alles op. Kosten inclusief alles €75,- Aanmelden via

Op zaterdag 18 & op zondag 19 april geef ik mijn eerste wildplukwandelingen van dit jaar, ik loop dan langs groene blaadjes, eetbare bloemen en voorjaarszwammen!

We kijken, plukken en leren samen van en over al deze heerlijkheden. Warme groet, Ellen

Ganzenei gekruid met hondsdraf is top!
Foto Anoeska van Slechtenhorst

35 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

Het eetbare woud

Een weekend op een mooie plek in de Eifel (4 uur rijden vanaf Amsterdam), veel leren over paddenstoelen en herten, bronwater drinken en ook nog een beetje wildplukken….Dat is een kado! Voor jezelf of voor een ander…. Dus blok het weekend van 20 t/m 22 september in je agenda en ga mee!

We zijn veel buiten, we luisteren naar burlende herten, lopen door oeroude bossen op zoek naar mooie zwammen en staan daarna samen in de keuken. Daar gaan we een hertenbout uitbenen en bereiden met de zelfgeplukte boleten. Zie voor het complete programma http://www.debredemoestuin.nl/wordperssmaken/het-eetbare-woud/

Ik verheug me erg op dit weekend, door wat langer buiten te zijn en veel tijd te nemen om contact te maken met het woud, de herten en de zwammen kan je je onderdeel van het geheel gaan voelen en dat is echt een bonus. Daarbij… ik heb nog nooit een burlend hert gehoord…. en ik ben helemaal “in luf” met de waanzinnig mooie en oude bomen in de bossen rond onze logeerplek.

Er kunnen max 16 mensen mee en we hebben nu al 4 aanmeldingen, dus reageer snel!   … maar voor nu zeg ik, kijk om je heen, spot en eet rozen!

Ik at van de week een salade van rose rozen en gepocheerd reehart, heel mooi en heel lekker. Maar als je niet jaagt is het heel lastig om aan een mooi hart te komen…

Gelukkig is een salade van veel rozenblaadjes, witte bonen uit blik (ff goed afspoelen en uitlekken) met een lekkere olie, wat zout, herbes provençales en citroensap ook heel goed!

De meeste dagen heb ik ook geen vers reehart en dan eet ook ik witte bonen uit blik, echt heel goed spul.

Op zondag 8 september kan je mee met de wildplukwandeling waarin we de laatste wilde bloemen proeven, met een beetje mazzel ook nog rozen, en ook kijken naar lekkere wilde zaadjes en groene blaadjes. Allemaal zaken die met dat zelfde blikje witte bonen een fantastische maaltijdsalade maken.

Mocht je wel zin hebben om meer te leren over paddenstoelen maar dat weekend in september echt niet kunnen, kan je je ook inschrijven voor 1 van mijn basistrainingen paddestoelen, http://www.debredemoestuin.nl/wordperssmaken/basistraining-paddestoelen-2/

Ik hoop je te zien, het liefst onder het genot van een zwammetje

Groet, Ellen

Oranje berkenboleet, en 2x eekhoorntjesbrood, voor en na de koekenpan, zeg maar.

38 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

Ganzeneieren en wilde kruiden

Volgens mij is het ineens lente…..

Eindelijk weer een gebakken ganzenei met voorjaarspronkridderzwammen en wilde kruiden……  een mooi vooruitzicht! Je kan dus weer mee, plukken, rapen en genieten van buiten zijn terwijl je leert over smaken, planten en dieren.
De ganzenei safari’s beginnen op vrijdag 15 maart en gaan door tot eind april.
Let wel! We gaan het gebied in om “nesten te behandelen”, dat houdt in dat je bebroede eieren onklaar maakt, daar moet je tegen kunnen…..

Onbebroede eieren mogen we meenemen om op te eten.’t Is een prachtige safari in Nederlandse wetlands, maar een tikkie ruig. Kosten € 55,- pp, plaatsen zijn zeer (2 deelnemers per groep) beperkt, laat snel weten of je een vrijdagochtend mee wil.

Eind april verwacht ik ook de eerste wilde Amsterdamse zwammen, de voorjaarspronkridderzwam. Een heerlijke paddestoel die aan de randen van de stad groeit.
In een gecombineerde paddestoelen/kruiden wandeling leer ik jullie alles over deze zwam en voorjaarskruiden, en we gaan lekker plukken. Ook hierbij beperkt aanbod, dus snel aanmelden.
Meer info, ook over de “gewone” wildplukwandelingen, kijk op http://www.debredemoestuin.nl/wordperssmaken/basistraining-paddestoelen/
Mocht je nog aan de bak willen met het hele dier, kijk op http://www.debredemoestuin.nl/wordperssmaken/wildworkshop-ree/ (let wel, de eerstvolgende, ree op 17 maart zit al bijna vol)
Ik hoop je binnenkort te kunnen begroeten en samen te genieten van eten en de natuur.
Groet, Ellen

36 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

Wildworkshops, van kop tot kont

Ineens is het echt koud geworden, binnen zijn is weer aantrekkelijk geworden. De natuur is zich aan het terugtrekken en dat is in dit seizoen ook onze natuurlijke neiging.

In het voorjaar geef ik weer volop buitenworkshops, aantrekkelijk voor carnivoor en vegetariër: ganzeneieren rapen, wildplukken, voorjaarszwammen, enz…

Maar nu is het jachtseizoen,en ga ik aan de slag met vlees.  Jij kan meedoen! Werken met het hele dier, niet aan iedereen besteed, maar echt bijzonder. Van dood dier naar goed eten, het staat ver van ons af terwijl het eigenlijk heel gewoon is.

Daarom, doe mee met de wildworkshops, maak kennis met de dieren, leer hoe ze in elkaar zitten en dus hoe je ze mooi uitbeent en hoe hun vlees te bereiden.

Data

10 februari wildzwijn, 17 maart grootwild, reegeit, 14 april schadelijk wild, op basis van verkrijgbaarheid b.v. gans, meerkoet, kraai of konijn, 19 mei grootwild reebok en 16 juni reebok

De workshop kost €95,- p.p., (inclusief maaltijd en drankjes) begint steeds om 16.00 en om 20.00 ronden we af.
Ontvangst met thee en wildkroketjes, dan aan de bak! Bij de maaltijd serveer ik passend bier. De delen van de dieren die gestoofd moeten worden krijg je mee naar huis.
We werken in de professionele ruimte van poelier Pieter van Meel in Amsterdam, goed te bereiken per fiets en met ruim gratis parkeergelegenheid voor auto’s.
Meld je direct aan of kijk voor meer informatie, andere data en meer wildsoorten op http://www.debredemoestuin.nl/wordperssmaken/wildworkshop-ree/
Ik hoop je binnen te kunnen verwelkomen!
Ellen

31 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

Pie pa paddestoelen tijd!

Dat is het nu helemaal!
Paddestoelen, ze knallen nu de grond uit. Als je wilt leren hoe ze heten en of je ze kan eten, dan is dit het moment!
Klik voor data op het kopje basistraining paddestoelen boven aan deze website. Wacht niet te lang, het seizoen is kort en de workshops snel vol!
Eerste kans is op zaterdagochtend 15 september, pak um!
Zelf vond en at ik deze zomer heel veel boleten in Noorwegen. Daar zijn de zomers iets natter dan hier, en elk nadeel heb ze voordeel!
Al wild kamperend eindeloos stoofpotten met eekhoorntjesbrood en linzen maken…. dat was heerlijk.
Nu is het paddo seizoen ook hier in Nederland helemaal los! Paddestoelen zijn echt een heel mooie reden om beter naar de grond te kijken!
Dit najaar geef ik ook weer een nieuwe serie wildwordkshops. Dit seizoen werk ik samen met poeliersbedrijf Pieter van Meel op de Centrale Markthallen in west.
Dit is een fantastische leverancier van wild, en ze hebben een schitterende werkruimte. Win/win! We beginnen op 7 oktober met een workshop veerwild. We gaan samen plukken, villen, uitbenen én we eten een mooie maaltijd met de borstfilets van diverse soorten veerwild. Zie voor meer info het kopje wildworkshop.
Hoop je snel te zien op 1 van de workshops!
Groet, Ellen

33 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

Vlierbloesem, mega lekker!

Steek je neus in het bloemscherm van de vlier en snuif…. daar wil je meer van! Maak vlierbloesemsiroop of champagne!

Vlierbloesemsiroop, op basis van koude extractie

Breng 1 liter water aan de kook en los daarin 1 kilo suiker op. Laat afkoelen. Pluk 2 vergieten vol bloemschermen van de vlier. Laat het vergiet even op de keukentafel staan om beestjes de gelegenheid te geven ‘uit te stappen”.

Was de schermen onder geen beding! De smaak zit in het stuifmeel van de bloemschermen. Liever een beestje te veel dan een stuifmeelkorrel te weinig!

Doe de schermen, met steel, in een schaal en overgiet ze met de suikerstroop. Plaats indien nodig een bordje op de schermen, ze moeten onder staan. Zet 48 uur op een koele plaats.

Zeef en giet in gesteriliseerde flessen. In de ijskast is dit 4 a 16 weken houdbaar.  Serveer met een kneep verse citroen en bruiswater, of met wat aardbei en prosecco.

Vlierbloesem of (pseudo)acacia-champagne

Los 1100 gram suiker op in 6 liter kokend water, laat afkoelen, voeg 1,5 dl citroensap toe. Overgiet hiermee 400 gram bloemen(zonder steel), plaats er een bord op en dek af met een doek. Zet de doek vast, 1 fruitvliegje en je hebt 6 liter azijn….

Laat 48 uur trekken. Zeef de vloeistof en vul met dit zoete naar bloesem ruikende water van die 1,5 liter plasticflessen. Vul ze niet helemaal, laat 1/8 van de fles leeg. De licht alcoholische drank die zo ontstaat maakt “gas”, dat heeft ruimte nodig.

Na 3 weken zitten er bubbels in, na 6 weken is ie op z’n top! Voorzichtig openen, stuifmeel maakt vlekken op een wit plafond….

Uw bermambassadeur

 

 

 

31 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

De lente gaat gebeuren, voor jou en mij!

De lente begint eigenlijk al op 2 februari. De Katholieken maakten er de Maria Lichtmis van, maar eigenlijk is het natuurlijk een oeroud feest.
Het feest van het ontwaken na de winter. De toename van het aantal zonne-uren maakt mij bijzonder blij!
Of het aan mij lag of de eindeloos natte december maand weet ik niet, maar voor het eerst sinds jaren voelde ik een winterdip.
Niet zo leuk, maar hee, het wordt altijd weer 2 februari! Die datum is niet alleen voor mij belangrijk, maar ook voor veel dieren.
Het is het het moment waarop ze voelen, de donkerte is weer voorbij, tijd om aan de toekomst te denken.
Bij veel ganzen in ons land betekent dat dat ze gaan denken aan hun broedgebieden in het verre Noorden.
Steeds meer ganzen komen echter op het idee om hier te broeden en die reis naar het Noorden te laten voor wat het is.
Nederland heeft het beste gras van heel Europa en lekker rustige en jachtvrije natuurgebieden. Ze zouden gek zijn zo’n end te gaan vliegen!
Dus hebben wij ieder jaar weer meer overzomerende ganzen die op allerlei wijzen gedood worden om hun aantal te beperken, door vergassing, de kogel of in de dop.
Ongeveer 1 miljoen ganzeneieren worden jaarlijks vernietigd. De meeste pas op het moment dat ze bijna uitkomen, die eieren zijn dus niet eetbaar.
Je kan de nesten ook „behandelen” als de eieren nog vers zijn. Dat doe ik al jaren lang en ieder jaar kan ik een aantal mensen meenemen op ganzenei-excursie.
Voor alle duidelijkheid, ganzeneieren uit de natuur halen is streng verboden! Alleen binnen duidelijke kaders en met de nodige vergunningen, die ik bezit, mag het wel.
Deze excursie is alleen voor stevige types! De route gaat door ruig en nat landschap, her en der zelfs moeras, dus nee niet geschikt voor kinderen.
Het is zo dat de deelnemers eieren uit verse nesten mee kunnen nemen, maar nesten die al verder heen zijn moeten vernietigd worden. Is dat laatste niets voor jou? Kan ik me voorstellen, maar doe dan vooral niet mee!
Wil je echt mee op de ganzenei excursie, mail me dan ontvang je meer informatie.
Eind april organiseer ik een unieke planten& voorjaarspaddestoelen training, lekker lokaal, aan de rand van Amsterdam.
We vinden dan kruidige blaadjes en met een beetje mazzel voorjaarspronkridderzwammen. Heel mooie en heel smakelijke zwammen.
Voorjaarspronkridderzwammen met een ganzenei en wat verse wilde kruiden…. dat is zoooo goed!
Ik hoop je op 1 of ander moment in het prille groen van het voorjaar te mogen ontmoeten!
Groet, Ellen

34 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized