De weken voor Pasen zijn traditioneel de magerste weken van het jaar. De velden zijn kaal en de voorraadkast bijna leeg. Vroeger was dit de vastentijd. Het laatste lekkere eten was tijdens de carnaval opgegeten.
Nog steeds is dit de magere tijd van het jaar, ook al kunnen we alles kopen in de winkel, het komt van ver of uit een kas. Gelukkig zijn de randen van bos en veld nooit echt leeg, zelfs in de winter zijn er groene blaadjes en kraailook….
Kraailook groeit in heel Nederland, favoriet zijn dijken. Jonge kraailook kan je gebruiken als bieslook, maar zodra de plant groot wordt is het echt het ruige, steviger broertje van de bieslook. Begin maart zijn de sprieten van de kraailook lekker stevig, ze zien er dan uit als bieslook die voor prei speelt. Zo smaakt deze wilde look ook. Goed fijn gesneden kan ie rauw nog meedoen, maar kraailook is vooral geschikt voor warme verwerking. Ik eet nu regelmatig linzensoep met veel kraailook, dé voorjaarshap voor jager/verzamelaars (zie recept onder de foto). Zodra er weer ganzeneieren zijn kan de maaltijd uitgebreid worden met een wilde eiersalade.
Omdat het wildplukseizoen weer begint organiseer ik een aantal momenten waarop ik je wegwijs maak in het wildplukken. Wil je kraailook en andere wilde voorjaarsgroentes leren herkennen? Wandel dan 8 maart mee met de voorjaarswildplukwandeling aan de rand van Amsterdam, meer info http://www.debredemoestuin.nl/wordperssmaken/wildplukwandelingen/
Op 27 maart organiseer ik een jagers/verzamelaars dag in mijn eigen jachtveld, wildspotten en koken op vuur met wilde planten en dieren zijn de basis ingrediënten meer info http://www.debredemoestuin.nl/wordperssmaken/wildoogst-jagenverzamelen/
In de maanden maart en april kan je ook mee met het rapen van ganzeneieren, steeds op een dinsdag- of vrijdagochtend. Mail me als je mee wilt.
Ik verheug me erop je te ontmoeten en je te leren over de rijkdom van de natuur.
Groene groet, Ellen
Ganzeneieren in een nest en kraailook, foto Ellen Mookhoek
Kraailooksoep met linzen (3 pers.)
Pluk een flinke bos kraailook, ruim 300 gram, verwijder de lelijke blaadjes en was de kraailook, snij de bos in stukken van 1 cm. Wrijf 1 teaspoon komijnzaad fijn in een vijzel, laat dit samen met 1 teaspoon tijmblaadjes in een flinke scheut koudgeperste sesamolie warm worden. Voeg 110 gram bruine linzen toe, laat die ook warm worden, er komt nu een heerlijke aardse geur uit de pan. Blussen met 1,5 liter bouillon, zelfgemaakt of van een tablet, en laat 25 minuten koken.
Voeg nu de gesneden kraailook toe en laat nog 15 minuten zachtjes koken. Proeven op zout.
Serveren met stevig bruinbrood, boter en een salade.
Eet smakelijk!
Opgeslagen onder Uncategorized