Het eten van dieren

Het afgelopen jaar bracht ik meer tijd door in het “wild” dan in mijn moestuin.

Door mee te bewegen met hoe mijn moestuin het wil, kan ik blijven oogsten terwijl ik minder in mijn tuin werk.
Want alhoewel ik werken in de tuin heerlijk vind is minder werk, met toch een goede oogst, helemaal welkom.
Mijn moestuintechnieken, kennis en plezier deel ik in 2014 weer in mijn moestuinjaartrainingen.
Volgend jaar start ik ook met een nieuwe jaartraining: wildoogst. In 9 dagdelen leer je eten uit de natuur – plant, paddestoel en dier. Voor mij stond het afgelopen jaar in het teken van gaan jagen, ik heb nu een jaar mijn jachtakte. Het was een fascinerend proces, van wens om zelf dierlijke eiwitten te verwerven, naar regelmatig jagen.
Jaren geleden stond ik voor het eerst over een dood dier gebogen om het panklaar te maken. Ik moest walging onderdrukken.
Tijdens het schoonmaken werd ik gedwongen om contact te maken met het dode dier dat ik die avond zou gaan eten.
Contact maken is altijd een goed idee, zo ook met het vlees dat je gaat eten. Het was geweldig te zien hoe knap zo’n dier in elkaar zit. Ik was vooral diep geroerd door de perfectie van de ingewanden.
Dit proces, contact maken met de dieren die ik eet, begon met het voor de maaltijd danken van Moeder Aarde en de dieren die ik eet. Dank je wel Moeder Aarde, dank je wel Koe.
Ik kan genieten van een mooi konijn zoals ik kan genieten van een mooie appel, alleen het opeten van een begeerlijke appel is nu eenmaal gewoner dan het opeten van een mooi beest.
Volgens mij zou de wereld er voor dieren mooier uit zien als mensen ze, net als appels, ook als mooi eten zouden kunnen zien. Nu worden ze weggestopt om, van alles ontdaan, in plastic weer zichtbaar te worden. Drie procent van de Nederlanders is vegetariër, die hoeven zich niet aangesproken te voelen, maar die andere 97% zou ik willen uitnodigen: ga het proces aan, hou van alles wat je eet, ook van het varken dat een worstje op je pizza werd.
In de jaartraining wildoogst besteed ik aandacht aan het eten van planten, maar ook aan paddestoelen en wilde dieren. Dit geeft je de kans ook een dier van kop tot staart mee te maken en op te eten. Voor mij is de natuur geen museum maar een geweldige en krachtige bron. Een bron die je schoon moet houden – en waar je uit kan oogsten.
Meer informatie over de jaartraining wildoogst vind je op mijn website www.debredemoestuin.nl 
IMG_3519
Een rijke oogst: hazen en kweeperen  (foto Ellen Mookhoek)
Wil je deze foto gebruiken, leuk!  Fijn als je toestemming vraagt.

 

671 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

Wildplukken is leuk!

Ga snel nog even bosjes en ruigtes in, ze hangen vol lekkers.
Na de eerste nachtvorst, meestal halverwege oktober is het met de meeste oogst weer gedaan voor dit jaar.
De natuur trek zich langzaam terug, in februari wordt het wildplukseizoen weer geopend door de kraailook.
Afgelopen weekend gaf ik les aan de leerlingen van de VIP opleiding van de vegetarische chefkok Femke van den Heuvel.
Zo inspirerend, samen kijken wat er groeit en hoe het in de keuken te gebruiken.
Al jaren ben ik op zoek naar een goede toepassing voor de meidoornbessen. Een prima bes met een bindende werking en een neutrale smaak, kan gebruikt worden als bindmiddel in jammetjes en puddinkjes.
Na het eten van de raw food appeltaart aan het begin van de wandeling van afgelopen zondag zie ik ineens een heel andere toepassing.
De meidoornbessen lijken perfect te passen in zo’n rauwe appeltaart. De leerlingen van Femke’s opleiding gaan opzoek naar meer toepassingen.
Dat is het allerleukste aan met een groep wildplukken, proeven en elkaar inspireren tot het gebruik van wilde planten.
Komende zondagmiddag trek ik voor de laatste keer dit jaar de Amsterdamse natuur in om samen te kijken, proeven en te inspireren.
Zin om zondag mee te gaan? Laat het me weten en ik mail je nadere informatie.
Nazomerse groet,
Ellen
Samen wildplukken is leuk!

Samen wildplukken is leuk!

Wildplukken in de rafelranden van de stad, leuk en lekker
foto Ellen Mookhoek

424 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

Meer oogst, minder werk!

Op 12 oktober organiseer ik een korte moestuintraining, meer oogst, minder werk door een slimme moestuinplanning.

We beginnen om 10.00 met een kop koffie in restaurant Bolenius op de Amsterdamse Zuidas, George Gershwinlaan 30, Amsterdam. Ik vertel over zaaien, seizoenen en hoe je het meeste plezier hebt van je eigen moestuin/ moestuinbak.

Met die informatie gaan we aan de slag, een moestuinplan voor 2014 maken.

Om 11.30 gaan we de tuin in, ik geef een rondleiding en vertel over herfst groentes, deelnemers die het leuk vinden kunnen ook nog helpen met het oogsten van de aardperen. Doe dus niet je nieuwe broek aan! Om 13.00 ronden we af.

Opgeven via eelenmookhoek@xs4all.nl

Kosten €35,- p.p. incl koffie/thee en werkmateriaal

Voorjaarsoogst

Voorjaarsoogst

 

515 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

Werken in de moestuin

Werken in de moestuin is heerlijk! Met je handen in de aarde en je kop in de elementen, zon, regen, wind, allemaal goed. Er is wat er is en jij creëert voorwaarden waarin eetbare planten goed kunnen groeien. Grondbewerking, wieden, zaaien en uiteindelijk ook oogsten. Heerlijk basic. Even weg van alles wat je denkt en wat nog gedaan moet worden. Contact maken met de kiemplantjes van de pastinaak en het gras, concentratie en hup een bed vol pastinaak bevrijd van het concurrerende gras.

Tussen de kantoorkolossen op de Zuidas is een oase van groen, de grootste stadsmoestuin van Amsterdam. Een groep vrijwilligers moestuiniert daar onder mijn leiding in de moestuin van restaurant Bolenius. Al werkend leren ze de geheimen van de moestuin in alle seizoenen van het jaar kennen.

De tuin is een prachtig voorbeeld van stadslandbouw en nu vol in bloei en gevuld met prachtige groentes, kom haar bewonderen!

Op zaterdag 6 juli van 10-13 is er weer een werkochtend. We oogsten voor de keuken en werken in de aarde: wieden, zaaien of verplanten, en soms spitten. Het werk is niet heel zwaar, maar wel lekker fysiek. Er wordt gepauzeerd in het restaurant, waar de mensen die meewerken in de tuin in een mooie omgeving koffie, thee en een hapje geserveerd krijgen. Aanmelden is gewenst, dan is er zeker voor iedereen iets lekkers in de pauze.

Zaterdag gaan we o.a. bonenkruid verspenen, iedereen kan wat plantjes meenemen om op eigen balkon of in de eigen tuin dit heerlijke geurende kruid op te kweken. Handig als je zelf een zakje of bakje meeneemt om de plantjes in te vervoeren. Bonenkruid is niet alleen heel lekker bij bonen, maar ook erg goed voor de spijsvertering en zo een ware vriend van je maag. Ook in een groentesoepje misstaat bonenkruid niet.

Wil je wel een keer in de tuin werken maar kan je zaterdagochtend niet? Op donderdagmiddag 11 juli ben je van 14-17 ook van harte welkom.

Aanmelden, meer info, of op de hoogte blijven van de activiteiten van De Bredemoestuin? Mail naar ellenmookhoek@xs4all.nl

 

IMG_2624

572 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

Bloemen eten

Eindelijk laten we die koude lente achter ons. Zo af en toe is het zelfs een dag zomer, ik geniet daar zo van. Slippers aan en de zon op m’n huid.
Al het groen groeit nu ook als kool en er beginnen steeds meer wilde planten te bloeien.
De sla in mijn tuin loopt een beetje achter, maar de rozenbottels in een ruige strook langs mijn moestuin doen het als een tierelier.
Dus eet ik bloemensla, op basis van de grote mooie bladeren van de bloemen van de rozenbottel, super lekker!

Door mijn wildplukkennis kan ik met een pot witte boontjes en een wandeling door tuin en ruigte een heerlijke maaltijdsalade maken.
Ik hoef op een mooie dag niet naar de supermarkt, mijn voorraadkast en het groen om mij heen zijn genoeg.
Wildplukken is het nieuwe rijk!

Wil je ook kennis maken met de heerlijke wereld van de eetbare wilde planten en bloemen?
Komende zondag organiseer ik een wildplukwandeling op de Amsterdamse Zuidas.
We wandelen van 15.00 tot 16.30. Ik leer je wilde planten herkennen en we proeven uitgebreid van het kleurige lekkers.
Het startpunt is prima bereikbaar met openbaar vervoer, gratis parkeren voor als je met de fiets of auto komt.
Meld je aan via ellenmookhoek@xs4all.nl, meer info http://www.debredemoestuin.nl/wordperssmaken/wildplukwandelingen/

We doen op onze wandeling ook de moestuin van restaurant Bolenius aan, want ook in de moestuin staan eetbare bloemen.
Een moestuin met eetbare bloemen hoort bij mijn moestuinsysteem -het hele jaar eigen groentes- zoals ik dat aanbied in mijn moestuinjaartrainingen.
Als je ook wilt leren over het hele jaar eigen groentes, je kan op ieder gewenst moment aanhaken bij mijn online-moestuinjaartraining.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van De Bredemoestuin? Mail naar ellenmookhoek@xs4all.nl

Rood bloeiende tuinbonen

Rood bloeiende tuinbonen

405 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

Groene soep

De lente is nu echt in volle gang, heerlijk en eindelijk kan ik weer veel groene soep maken.
Groene soep van wilde planten is hét gerecht van dit moment. Lekker en super gezond.

Mijn favoriet deze lente is linzen/zevenbladsoep met Ras El Hanout, aangevuld met verse knoflook of een flinke bos bieslook.
Zevenblad is een gevreesd en hardnekkig onkruid, te vinden in de meeste tuinen en in het wild. Het is ook een heerlijke plant met een kruidige smaak.
Ras el Hanout is een Marokkaans kruidenmengsel, te koop bij Marokkaanse kruideniers en bij veel natuurwinkels.

Maaltijdsoep voor 4 personen
was 500 gram zevenblad en verwijder het dikste deel van de steel en snij grof
was 140 gram linzen, laat uitlekken
verwarm een scheut sesamolie in een grote pan, voeg een eetlepel Ras El Hanout en een theelepel sambal toe
als de kruiden hun geuren loslaten voeg je de linzen toe, bak ze even mee
voeg 1,5 liter water en 2 groentenbouillontabletten toe, laat 10 minuten koken
was een bos bieslook (bieslook is een vaste plant, in het voorjaar top in soepen en sausen)
snij de bieslook in stukken van 1 cm
voeg het gesneden zevenblad toe, laat 20 minuten zachtjes koken
voeg op het laatst de bieslook toe en geniet van de volle smaak van deze soep.

Op 26 mei organiseer ik weer een wildplukwandeling, al wandelend leer je allerlei eetbare wilde planten herkennen, ook zevenblad, en je krijgt informatie over het gebruik in de keuken. Kijk onder het kopje wildplukwandelingen voor meer info.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van De Bredemoestuin? Mail naar ellenmookhoek@xs4all.nl

Zevenblad

Zevenblad

454 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

De moestuin moet vooral makkelijk zijn

Een makkelijke moestuin, bestaat dat eigenlijk? Ja, zaai je tuin in met idiot-proof groenten en je hebt de felbegeerde “weinig-werk” moestuin. Groenten die het zonder hulp doen en ook zonder wieden opbrengst leveren. Groenten die zichzelf uit kunnen zaaien, eetbaar groen dat zichzelf jaren lang kan vermeerderen en waarvan geooogst kan worden: een stukje permacultuur. Slim groen zullen we maar zeggen.
Afgelopen middag heb ik met een groep vrijwilligers zo’n moestuin uit de grond gestampt. Als een golf spoelden we over het stuk tuin, ieder in zijn eigen stuk zijn eigen zaden, kleurvlakken, groen, wit en rood. Over 2 maanden een lust voor het oog en dan ook al voor de mond. De snel groeiende bladgroente die we zaaiden is dan klaar.
Het is heerlijk om met makkelijke groentes een tuin te vullen. De aarde moet goed voorbereid zijn en dan kun je aan de slag. Wil jij dat ook leren? Een tuin inzaaien met makkelijke groentes en een jaar lang uit je eigen tuin of balkonbak oogsten? Doe mee met mijn online moestuintraining, je leert van mijn expertise en ontwikkelt in de loop van het seizoen, met je handen in de aarde, je eigen expertise.
Meer info via ellenmookhoek@xs4all.nl
of onder het kopje online moestuintraining boven aan de pagina.
Ellen Mookhoek
IMG_0820

373 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

Tuinboonjemee?

Tuinbonnen zijn niets minder dan geweldig.

Het begint al bij het zaad, een prachtig kiezelsteentje in een aarde tint. De zaden zijn er van bijna zwart naar bijna wit. Zoveel tinten zoveel soorten tuinbonen. Ook de bloemen van de verschillende rassen kunnen variëren in kleur. Meestal bloeien tuinbonen wit, met prachtige zwarte hartjes. Maar er zijn er die totaal wit bloeien of een diepe tint rood/paars, en alles daar tussen in.

De bloemen van tuinbonen zijn mooi en eetbaar, net als alle onderdelen van de plant. De vorm van alle tuinboonbloemen is gelijk, als prachtige vlindertjes. De tuinboon behoort dan ook tot de familie van de vlinderbloemige. Twee maal raden waarom deze familie zo heet…

Wil je zien hoe je tuinbonen zaait klik dan op de film link van Tuinboonjemee

Wil je meer lezen, mail naar ellenmookhoek@xs4all.nl

dan stuur ik je gratis het tuinbonen factsheet

1.156 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

Duivenbonen, oeroud, mooi, lekker en gratis op 9 maart

Plant eens wat anders, plant een duivenboon!

Het is bijna voorjaar, bij mensen met zaadjes in huis gaat het kriebelen. Zal ik alvast wat worteltjes zaaien? Of wat tuinbonen, Of alle twee? Kan. Het is nog wat vroeg, en in de koude grond vraagt het nu een engelengeduld om zaden te laten ontkiemen, maar het kan.

Wat je ook kan doen, is even wachten en begin maart gaan zaaien, alles kiemt dan veel sneller. Neem meteen eens wat nieuws, bij voorbeeld “duivenbonen”. Wat heet nieuw, het is een oeroud landbouw gewas. Het is een van de vroegst gecultiveerde bonen en is verwant aan de eetbare wilde plant vogelwikke.

De duivenboon heeft een prima opbrengt en dito smaak, het is een klein, subtiel tuinboontje. In tuin of grote pot is de duivenboon een schoonheid, ranker dan de tuinboon, en een halve meter hoog. Net als de bij de tuinboon bloeit de duivenboon prachtig, een lust voor het oog en 6 à 8 weken later ook voor de mond. Dan zijn de bloemen getransformeerd naar heerlijk gevulde peulen, eet smakelijk!

Wil je ook duivenbonen zaaien? Pak je kans, vanaf nu tot half april, 1cm diep.

Het is lastig aan de zaden te komen, maar iedereen die op zaterdag 9 maart (10-13 uur) komt helpen tuinbonen en duivenbonen te zaaien in de Boleniusmoestuin (George Gershwinlaan 30) krijgt een zakje zaad mee naar huis. Je leert dan meteen hoe je moet zaaien en je maakt mee hoe leuk het is een paar uur mee te helpen in de moestuin.
Mail naar ellenmookhoek@xs4all.nl als je mee wilt doen.

Tuinbonen in de Boleniusmoestuin

Tuinbonen in de Boleniusmoestuin

 

1.927 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

Meer zonlicht, dus bladmosterd!

Vanaf februari gaat het ineens hard, iedere dag zijn er weer meer minuten zon per dag. De eerste zaden kunnen nu de grond in!
Moet er wel eerlijk bij zeggen dat 4 weken wachten beter is, de aarde is dan net een paar graden warmer….
Maar wie een beschut plekje heeft in de tuin, op balkon of terras kan zeker al bladmosterd zaaien. Bladmosterd houdt van koel weer, regelmatig water en zo af en toe wat zon op het bolletje.
Wil je meer leren over bijzondere en makkelijke moestuingroentes? Doe mee met mijn moestuinjaartraining. Maar wees snel, er zijn nog maar een paar plaatsen vrij.  Meer lezen over de moestuinjaartraining
Het vrijwilligerswerk in de Boleniusmoestuin gaat ook weer beginnen. Op zaterdag 9 maart, van 10-13, wordt het tuinseizoen feestelijk geopend met tuinbonen zaaien. Tuinboon je mee? Heel fijn als je me dat per antwoordmail laat weten, dan zorg ik dat er genoeg materiaal en koffie met wat lekkers is. Vanaf die datum werken we weer iedere week op maandag- en donderdagmiddag in de tuin van 14-17 uur.
Nieuw is dat er dit jaar voor deelnemers aan de moestuinjaartraining en voor de moestuinvrijwilligers stukjes tuin voor eigen gebruik beschikbaar zijn!
Eergisteren verzorgde ik een bijzondere wildplukwandeling, ter ere van iemands vijftigste verjaardag, educatief en gezellig. We wandelden bij Heemskerk in de duinen. Alles was nog heel klein, maar het stond er! Vooral de ter plaatse massaal voorkomende winterpostelein zag er veelbelovend uit.
Op 3 maart houd ik mijn eerste “openbare” wildplukwandeling, hoofdvoedsel is dan de kraailook, een prachtige wilde bieslook.
We wandelen dan langs de rand van de stad, een perfecte plek om het wildplukseizoen te openen. Meer lezen over de wildplukwandeling
Ik wens je veel plezier met al dat extra daglicht.
Bladmosterd, super in salades

Bladmosterd, super in salades

941 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized