„Ga je mee vissen?” “Nee, moet d’r niet aan denken!”

Veertig jaar geleden stond ik voor het eerst met een hengel in mijn handen. Dat was ook voor heel lang de laatste keer dat ik viste. De eerste vis die ik ving had het haakje ingeslikt, de martelpartij die daarop volgde heeft mij langdurig genezen van zelf vis vangen. De vis bloedde, er kwam gal uit, en mijn moeder en ik wisten niet hoe we een vis dood moesten maken. Wat een drama. Gaan vissen zonder kennis van zaken is ook gewoon dom. Vissen is een ambacht. Ik heb nu een paar keer onder begeleiding van een ervaren sportvisser gevist en dat is leuk! Na een paar keer vissen heb ik de smaak behoorlijk te pakken.

Op vrijdagmiddag 10 juni kun je mee met mij en de zeer ervaren sportvisser Michel Verschoor halen we verse vis uit het super schone Amsterdamse viswater. Op de prachtige visstek maken we de vissen schoon en bereiden ze met lokale wildpluk tot wilde tapas, die we onder het genot van een drankje aan het eind van de middag soldaat maken. Target-vis van de dag is de zwartbekgrondel, een vis die door zijn explosieve groei onderwater vergelijkbare schade aanricht als ganzen op grazige weiden. Ellen publiceerde er al over in De Nederlandse Jager en in Hét Visblad van Sportvisserij Nederland.

Uniek event
Naast het vangen met door ons meegebrachte hengels, visgerei en aas, leer je vis slachten en bereiden. We werken met een kleine groep, max. 6 deelnemers zodat we een ieder voldoende vis-aandacht kunnen geven. Dit event is uniek: want voorlopig eenmalig!

Data en tijd: vrijdag 10 juni, van 13.30 uur tot ca. 18.30 uur
Locatie: Noordkant van het IJ (exacte locatie volgt na aanmelding)
Prijs: 95 euro per p.p. (inclusief tapas, drankjes en je eigen visvergunning)

We vissen op zwartbekgrondels, een vis die in 2004 voor het eerst werd waargenomen in Nederland. De zwartbekgrondel komt oorspronkelijk uit de omgeving van de Zwarte en de Kaspische Zee. Door de aanleg van het Donau-Mainkanaal kanaal en via ballastwater van schepen verspreidde de soort zich over West-Europa en Noord-Amerika. Het vrouwtje legt meerdere keren per jaar eitjes die door het mannetje bewaakt worden. Pa en ma eten zelf graag de eitjes van vissen die wat zorgelozer met hun eitjes omspringen. Dus gaat het met de zwartbekgrondel heel goed en lijdt de stand van inheemse vissen daaronder. Tijd om massaal zwartbekgrondels te gaan eten: en ik zeg u, dat is geen straf!, want ze smaken prima!

Meer info en aanmelden  ellenmookhoek@xs4all.nl

Leave a Comment

Filed under Uncategorized