De lente gaat gebeuren, voor jou en mij!

De lente begint eigenlijk al op 2 februari. De Katholieken maakten er de Maria Lichtmis van, maar eigenlijk is het natuurlijk een oeroud feest.
Het feest van het ontwaken na de winter. De toename van het aantal zonne-uren maakt mij bijzonder blij!
Of het aan mij lag of de eindeloos natte december maand weet ik niet, maar voor het eerst sinds jaren voelde ik een winterdip.
Niet zo leuk, maar hee, het wordt altijd weer 2 februari! Die datum is niet alleen voor mij belangrijk, maar ook voor veel dieren.
Het is het het moment waarop ze voelen, de donkerte is weer voorbij, tijd om aan de toekomst te denken.
Bij veel ganzen in ons land betekent dat dat ze gaan denken aan hun broedgebieden in het verre Noorden.
Steeds meer ganzen komen echter op het idee om hier te broeden en die reis naar het Noorden te laten voor wat het is.
Nederland heeft het beste gras van heel Europa en lekker rustige en jachtvrije natuurgebieden. Ze zouden gek zijn zo’n end te gaan vliegen!
Dus hebben wij ieder jaar weer meer overzomerende ganzen die op allerlei wijzen gedood worden om hun aantal te beperken, door vergassing, de kogel of in de dop.
Ongeveer 1 miljoen ganzeneieren worden jaarlijks vernietigd. De meeste pas op het moment dat ze bijna uitkomen, die eieren zijn dus niet eetbaar.
Je kan de nesten ook „behandelen” als de eieren nog vers zijn. Dat doe ik al jaren lang en ieder jaar kan ik een aantal mensen meenemen op ganzenei-excursie.
Voor alle duidelijkheid, ganzeneieren uit de natuur halen is streng verboden! Alleen binnen duidelijke kaders en met de nodige vergunningen, die ik bezit, mag het wel.
Deze excursie is alleen voor stevige types! De route gaat door ruig en nat landschap, her en der zelfs moeras, dus nee niet geschikt voor kinderen.
Het is zo dat de deelnemers eieren uit verse nesten mee kunnen nemen, maar nesten die al verder heen zijn moeten vernietigd worden. Is dat laatste niets voor jou? Kan ik me voorstellen, maar doe dan vooral niet mee!
Wil je echt mee op de ganzenei excursie, mail me dan ontvang je meer informatie.
Eind april organiseer ik een unieke planten& voorjaarspaddestoelen training, lekker lokaal, aan de rand van Amsterdam.
We vinden dan kruidige blaadjes en met een beetje mazzel voorjaarspronkridderzwammen. Heel mooie en heel smakelijke zwammen.
Voorjaarspronkridderzwammen met een ganzenei en wat verse wilde kruiden…. dat is zoooo goed!
Ik hoop je op 1 of ander moment in het prille groen van het voorjaar te mogen ontmoeten!
Groet, Ellen

34 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized