Vlierbloesem, mega lekker!

Steek je neus in het bloemscherm van de vlier en snuif…. daar wil je meer van! Maak vlierbloesemsiroop of champagne!

Vlierbloesemsiroop, op basis van koude extractie

Breng 1 liter water aan de kook en los daarin 1 kilo suiker op. Laat afkoelen. Pluk 2 vergieten vol bloemschermen van de vlier. Laat het vergiet even op de keukentafel staan om beestjes de gelegenheid te geven ‘uit te stappen”.

Was de schermen onder geen beding! De smaak zit in het stuifmeel van de bloemschermen. Liever een beestje te veel dan een stuifmeelkorrel te weinig!

Doe de schermen, met steel, in een schaal en overgiet ze met de suikerstroop. Plaats indien nodig een bordje op de schermen, ze moeten onder staan. Zet 48 uur op een koele plaats.

Zeef en giet in gesteriliseerde flessen. In de ijskast is dit 4 a 16 weken houdbaar.  Serveer met een kneep verse citroen en bruiswater, of met wat aardbei en prosecco.

Vlierbloesem of (pseudo)acacia-champagne

Los 1100 gram suiker op in 6 liter kokend water, laat afkoelen, voeg 1,5 dl citroensap toe. Overgiet hiermee 400 gram bloemen(zonder steel), plaats er een bord op en dek af met een doek. Zet de doek vast, 1 fruitvliegje en je hebt 6 liter azijn….

Laat 48 uur trekken. Zeef de vloeistof en vul met dit zoete naar bloesem ruikende water van die 1,5 liter plasticflessen. Vul ze niet helemaal, laat 1/8 van de fles leeg. De licht alcoholische drank die zo ontstaat maakt “gas”, dat heeft ruimte nodig.

Na 3 weken zitten er bubbels in, na 6 weken is ie op z’n top! Voorzichtig openen, stuifmeel maakt vlekken op een wit plafond….

Uw bermambassadeur

 

 

 

31 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized