Ree op Chinese wijze

Ineens was mijn vriezer te vol. Was een beetje mijn eigen schuld. Steeds vaker portioneer ik wild met “grote slagen, snel thuis” en dat kost meer vriesruimte. De reeën die ik dit jaar schoot gingen allemaal als 4x bout en 1x nek in de vriezer. Soms nog een rugfilet erbij, maar meestal eet ik die in dezelfde week op.

Ik ben overgegaan op deze manier van wild verwerken omdat ik het zat was om na het villen en portioneren in handzame delen nog lang bezig te zijn met uitbenen, afvliezen, vacumeerzakjes beschrijven, enz… Wel mooi om na een ochtend werk een diepvriesla vol pakjes kant en klaar vlees te hebben. Dat is ook heel ruimte efficiënt. Het is braaf. Maar ff snel je wild op wintersport, is ook fijn!

Gelukkig is het ook heel leuk om met een hele bout te werken. Laatst nam ik een achterbout van een jaarling bokje mee naar het huis van mijn zoon, hij woont daar met andere studenten. Onder mijn toeziend oog heeft hij de bout uitgebeend en het vlees afgevliesd. De platte en dikke bil gingen dezelfde avond de pan in, met friet en sla werd dat een waar feestmaal. Alle andere spieren werden in mooie blokken gesneden voor het maal van de volgende dag. Alleen de kuit en het vlees aan de schenkel niet, want dat is stoofvlees. De twee botten werden met de afsnijdsels gebraden in wat olie, met wat kruiden werd dit een mooie wildbouillon.

Ik maak graag curry’s van het vlees van een reebout, behalve dan van de dikke en de platte bil, dat zijn de lekkerste biefstukken van de hele wereld. Mijn zoon bedacht dat het andere vlees van de bout ook goed zou zijn in een zoet/zuur gerecht. Een “sweet and sour pork” maar dan dus met ree. Dit Chinese gerecht was volgens zijn huisgenoten inderdaad geweldig met reevlees, meldde mijn zoon. Of ik nog een keer met een achterbout langs kon komen…

Ree op Chinese wijze

snel gerecht voor 4 personen

Ree op Chinese wijze klinkt wellicht vergezocht. Maar dat is het niet. In Azië leven veel verschillende ondersoorten van de familie van de hertachtigen, waar onze reeën en edelherten ook toe behoren. En het zal u niet verbazen: ook daar belanden deze dieren in de keuken. Hertachtigen zijn perfect in wokgerechten.

Dit gerecht zou eigenlijk hartig ree met zoet/zuur moeten heten. Want de basis van de kruiderij bij dit Chinese gerecht is een goede en hartige sojasaus. Zelf gebruik ik een Japanse shoyu, omdat ik die toch in huis heb voor de sushi. Haal de bout minstens 24 uur voor het moment dat je die wil verwerken uit de vriezer. Dat maakt de voorbereidingstijd voor dit gerecht mischien lang, maar het is toch een snel gerecht. Als je alles hebt gesneden kan je de ingrediënten vlot samenvoegen en niet veel later heb je vier dampende borden.

Ingrediënten

400 gram basmati rijst

het vlees van 1 ree achterbout in blokjes van 2 centimeter, uitgezonderd, de platte- en de dikke bil, de kuit en het vlees van de schenkel.

2x paprika

2x rode ui

2 duimen verse gember

4 tenen knoflook

1 chilipeper

sesamolie

1 teaspoon five-spice

1 teaspoon maizena

6 tablespoons hartige sojasaus, bijvoorkeur shoyu

1 blikje ananas op eigen sap van 227 gram

2x tablespoon appelazijn

1x ijsbergsla

zout

Kruid het vlees met de five-spice en zout naar smaak. Laat dit even staan, dan plakken de kruiden goed aan het vlees. Kook nu de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar, giet de rijst af en zet de pan in bed of hooikist totdat de rest ook gaar is.

Zet vier borden klaar die je bekleedt met de ijsbergsla.

Snij de paprika’s in stukken van 1,5 cm en zet weg. Hak de ui grof. Snij de peper, gember en knoflook fijn en zet ook weg.

Verwarm een heel flinke scheut sesamolie in een wok of zeer ruime braadpan op hoog vuur. Als de olie heet is bak je hier snel het vlees in aan, zodra de olie weer heet is en het vlees begint te bruinen, gaan de paprika’s erbij, als die beginnen te kleuren voeg je de gember, chilipeper en de knoflook toe. Als alles weer goed heet is roer je hier de maizena door.  Roer het geheel los met de sojasaus. Voeg nu ook het blikje ananas met het sap en de appelazijn toe. Laat even samen pruttelen.

Leg nu op ieder bord, op de sla, een flinke schep rijst en 2 scheppen ree met Chinese kruiderij. De umami van de shoyu geeft samen met het zoet van de ananas en het zuur van de appelazijn een intense en gelukkig makende smaak.

Reacties uitgeschakeld voor Ree op Chinese wijze

Opgeslagen onder Uncategorized

Reacties zijn gesloten.