Het eten van dieren

Het afgelopen jaar bracht ik meer tijd door in het “wild” dan in mijn moestuin.

Door mee te bewegen met hoe mijn moestuin het wil, kan ik blijven oogsten terwijl ik minder in mijn tuin werk.
Want alhoewel ik werken in de tuin heerlijk vind is minder werk, met toch een goede oogst, helemaal welkom.
Mijn moestuintechnieken, kennis en plezier deel ik in 2014 weer in mijn moestuinjaartrainingen.
Volgend jaar start ik ook met een nieuwe jaartraining: wildoogst. In 9 dagdelen leer je eten uit de natuur – plant, paddestoel en dier. Voor mij stond het afgelopen jaar in het teken van gaan jagen, ik heb nu een jaar mijn jachtakte. Het was een fascinerend proces, van wens om zelf dierlijke eiwitten te verwerven, naar regelmatig jagen.
Jaren geleden stond ik voor het eerst over een dood dier gebogen om het panklaar te maken. Ik moest walging onderdrukken.
Tijdens het schoonmaken werd ik gedwongen om contact te maken met het dode dier dat ik die avond zou gaan eten.
Contact maken is altijd een goed idee, zo ook met het vlees dat je gaat eten. Het was geweldig te zien hoe knap zo’n dier in elkaar zit. Ik was vooral diep geroerd door de perfectie van de ingewanden.
Dit proces, contact maken met de dieren die ik eet, begon met het voor de maaltijd danken van Moeder Aarde en de dieren die ik eet. Dank je wel Moeder Aarde, dank je wel Koe.
Ik kan genieten van een mooi konijn zoals ik kan genieten van een mooie appel, alleen het opeten van een begeerlijke appel is nu eenmaal gewoner dan het opeten van een mooi beest.
Volgens mij zou de wereld er voor dieren mooier uit zien als mensen ze, net als appels, ook als mooi eten zouden kunnen zien. Nu worden ze weggestopt om, van alles ontdaan, in plastic weer zichtbaar te worden. Drie procent van de Nederlanders is vegetariër, die hoeven zich niet aangesproken te voelen, maar die andere 97% zou ik willen uitnodigen: ga het proces aan, hou van alles wat je eet, ook van het varken dat een worstje op je pizza werd.
In de jaartraining wildoogst besteed ik aandacht aan het eten van planten, maar ook aan paddestoelen en wilde dieren. Dit geeft je de kans ook een dier van kop tot staart mee te maken en op te eten. Voor mij is de natuur geen museum maar een geweldige en krachtige bron. Een bron die je schoon moet houden – en waar je uit kan oogsten.
Meer informatie over de jaartraining wildoogst vind je op mijn website www.debredemoestuin.nl 
IMG_3519
Een rijke oogst: hazen en kweeperen  (foto Ellen Mookhoek)
Wil je deze foto gebruiken, leuk!  Fijn als je toestemming vraagt.

 

Leave a Comment

Filed under Uncategorized

Comments are closed.